HCM

Vad är HCM?

HCM är en obotlig, genetisk hjärtsjukdom (enligt den konventionella djurvården). Den kan drabba alla raser men Sphynxen tillhör de raser som ligger i överkant med antal hcm-sjuka individer. Hypertrofisk kardiomyopati (HCM) upptäcktes hos människa på 1950-talet och senare även hos katt på 1970-talet.

Det är omöjligt att säga hur länge en katt med HCM lever. En del är mycket påverkade och andra är till synes så gott som opåverkade. Många klarar att leva ett fullgott och långt liv med rätt behandling och medicinering.

Allt eftersom vi lär oss mer om sjukdomen utökas även dessa tider. Just nu pågår t ex forsking på nya mediciner och man tittar också på ifall kosttillskott som fiskolja samt en del proteiner har någon effekt.

1987 upptäckte forskare att brist på taurin kan ge en annan hjärtsjukdom kallad DCM så numera är det till exempel lagstiftat att all kattmat måste innehålla taurin.

HCM är konsekvensen av avvikelser på kromosomerna som är ansvariga för tillverkning av olika proteiner som utgör själva hjärtmuskeln.

Sjukdomen innebär att den vänstra hjärtkammaren, blir förtjockad. Förtjockningen leder i sin tur till att hjärtmuskeln blir stelare och inte kan slappna av ordentligt och att den måste jobba hårdare.

Symptom & Följdsjukdomar till HCM

De vanligaste symptom på HCM som vi vanliga kattägare kan se är svimningar, trötthet och förändrad andning så exempelvis flåsande med öppen mun och bukandning.

Sjukdomen kommer ofta smygande och eftersom katter är bra på att dölja att de mår dåligt söker många kattägare hjälp i ett sent stadie av sjukdomen.

Uppfödare kan dock upptäcka sjukdomen tidigare då de ofta tar sina avelsdjur för HCM-scanning. Vilket vi önskar att alla våra kattungeköpare också gör även om katten inte ingår i något avelsprogram.

Vid ett ultraljud av hjärtat tittar man efter en förtjockad hjärtmuskel, förstorat förmak och vätska i hjärtsäcken. Veterinären vill också se hur hjärtat beter sig i avslappningsfas.

Risken att drabbas av följdsjukdomar till HCM finns.

Den värsta av dem är ATE (Arteriell Thromboembolism) vilket är detsamma som blodpropp. Blodproppen leder till akut förlamning eller hälta på bakbenen och tyvärr är dessa proppar väldigt svåra att lösa upp.

Katten lider mycket av ATE och får ofta panik när den inte kan röra sig.

 

Det finns många välscannade sphynxar men dessvärre ingen linje som är helt fri från HCM. Vi uppfödare försöker göra vårt bästa genom regelbunden scanning och önskar att alla våra kattköpare hjälper till att fortsätta HCM-scanna din nya familjemedlem långt upp i åldern. 

Finns inga garantier att en katt som har HCM-scannade föräldrar inte utvecklar HCM och på en del linjer ser vi att HCM kan gå i arv och i vissa linjer dyker det upp som gubben i lådan oavsett hur välscannat det är bakåt i leden.

 

 Det finns inget 100%-igt genetiskt test än för HCM och sjukdomen kan dyka upp i alla åldrar. Det enda verktyget vi har just nu är att årligen testa för HCM hos en godkänd veterinär för HCM-scanningar. 

Vi följer följande riktlinjer för avel när det gäller HCM. Klicka på ikonen för att komma till riktlinjerna.

 

 

 

Här hittar du en lista på alla godkända veterinärer som utför HCM-skanning i olika delar av Sverige och övriga världen.

 

 

Vill du bidra till Sphynxens hälsa?

Börja skanna din katt när den är runt 1 år och följ upp regelbundet enligt Sverak och Pawpeds rekommendationer.