Att bli Fodervärd

Fodervärd

Som fodervärd är du en mycket viktig tillgång i avelsarbetet och behövs för att jag som uppfödare skall kunna utveckla min avel.

Det finns ett begränsat utrymme hemma för ett visst antal katter, och när jag vill utveckla en del linjer så kan jag behöva sätta ut katter på foder.

Syftet är att utveckla olika linjer och även att kunna ha hanar ute som är fertila och som därav inte kan bo här hemma hos mig.

Önskan är att dessa katter som placeras ut på foder kommer till ett varaktigt hem på en gång och därmed får stanna hos fodervärden resten av livet även som kastrat.

 

 Vem passar att vara fodervärd?

  • Du som känner dig nyfiken på avel och kanske har uppfödarplaner (inget måste alls). Att vara fodervärd gör att du får chans att prova på detta vid ev intresse. Du får också möjlighet att testa vad kattuppfödning innebär på gott och ont med ett hundraprocentigt stöd av mig som uppfödare.
  • Har du ett speciellt gott öga till Sphynxen som ras är detta ett bra sätt att lära känna och sätta sig in i rasen.
  • Kanske du som älskar katter, men inte har något intresse för utställningar eller framtida avelsarbete men gärna skulle uppleva, se en kull födas och växa upp. På detta vis får du möjlighet till detta samtidigt som allt som rör aveln sköts av mig som uppfödare som också finns till hands och är ansvarig hela vägen.
  • Det kan förstås finnas andra skäl till att bli fodervärd – Kanske har du köpt en katt i en tidigare kull och vi redan känner varandra och detta känns som rätt steg att ta?

Att vara fodervärd innebär:

att man betalar sin katt genom sitt engagemang istället för ett fullt pris. Beroende på om du är helfodervärd eller halvfodervärd.

Att vara fodervärd innebär att katten bor hos dig och att jag som uppfödare äger katten och har rätt att ställa ut och att använda den i avel i en omfattning och under en tidsperiod som vi avtalar om och som framgår av fodervärdsavtalet. Alla fodervärdsavtal skrivs individuellt beroende på kattindivid och fodervärd. 

Eftersom avtalen ser olika ut så skiljer sig avtalsdatum åt men generellt så brukar det sträcka sig på två-tre år från avtalsdatum och innebär att jag vill ha 1-3 kullar för en honkatt.
Som kull räknar jag minst två levande kattungar vid fem veckors ålder. En hankatt vill jag i regel använda till minst 3 parningar som resulterar i konstaterad dräktighet hos honan, och med den hona jag väljer.

Som ägare till katten står jag för kattens liv- och veterinärvårdsförsäkring och alla kostnader (tester och dylikt) som har att göra med avel och utställning.

Fodervärden betalar alla kostnader runt kattens vardag (mat, sand, leksaker och veterinärräkningar upp till självrisk om inte veterinärbesöket har att göra med dräktighet eller aveln).
När avtalsperioden är slut övergår katten i fodervärdens ägo efter kastration utan ytterligare kostnader. Jag som uppfödare betalar för kastration.

Vi använder oss också av halvfodervärd, vilket innebär att fodervärden betalar halva kattungepriset och att jag får en kull (hona), alternativt 2 parningar som resulterar i dräktig hona om det är en hankatt.

Vem vill jag ha som fodervärd?

• Du som är kärleksfull, ärlig, ödmjuk, klok, ansvarsfull, har tålamod och som älskar djur/katter

• Du som bor i närheten av Åhus eller högst 1-1,5 tim härifrån

• Du som är villig att lära dig mer om katter i allmänhet och som gillar Sphynx

•  Du som är flexibel med att jag behöver låna ”din” katt till mitt avelsarbete under perioder

•  Du som vet att du måste skaffa kattvakt när du reser iväg, även under en helg eller ett dygn

•  Dig som personkemin stämmer med

•  Du som har körkort och bil

•  Du som har tid att ta katten till veterinär för vissa tester inför aveln (där jag betalar)

•  Du som har tid och lust att sätta av den tid som behövs för att föda upp kull (hona)

•  Du som har tålamod och lust att lära känna en härlig hankatt och låta honom bli far (hane)

•  Du som inte har någon katt just nu eller max två katter som är kastrater

•  Du får gärna ha ett hem med hund (andra djur), barn och liv och rörelse

•  Dig vars hem det inte finns några djurallergier i

•  Du som fortsätter att HCM-scanna katten när den övergått i din ägo (varje till vartannat år, resten av kattens liv)

•  Du får gärna ha ett hem med hund (andra djur), barn och liv och rörelse

•  Du som kan garantera att katten som fertil vistas inomhus eller utomhus och då endast i in-nätad rastgård, balkong och där det finns skydd mot solen

•  Du som är införstådd med att inte skaffa några fler katter under avtalstiden och som inte låter andra katter komma på besök eller bli passade i hemmet. Eller låta foderkatten bli passad i ett hem med annan katt som ej är parasittestad.

•  Du som har förståelse för hur mycket tid, omsorg och pengar som satsas på foderkatten från det att den föds upp/köps in av mig som ägare tills den kastreras och överlåtes till dig.

En hona på foder

får normalt sin kull hos fodervärden – därför vill jag att fodervärden bor nära mig. Det kan även vara så att jag vill ta hem honan när kullen föds pga olika omständigheter, ex: förstagångsföderska, om inte fodervärden har kunskap om avel osv.
Det innebär att fodervärden måste vara beredd att passa/ta semester eller dylikt runt de dagar då förlossningen är inplanerad.
Jag förväntar mig att fodervärden kontaktar mig när bebisarna är på väg så att jag har möjlighet att komma och hjälpa till vid denna nystarten av en ny familj. Kullen är mitt ansvar så fodervärden får också räkna med att jag som uppfödare regelbundet hälsar på under kullens uppväxt. Kullens välmående är mitt ansvar som uppfödare. Alla kostnader för kullen såsom vaccinationer, tester och stamtavlor betalas av mig som uppfödare. Har man en hona på foder är det viktigt att man tycker om att ha folk som hälsar på i hemmet från det att kullen är ca 5-6 veckor och framåt, tills de flyttar vid 12-14v ålder. Detta är en viktig tid för att kattungar ska socialiseras.

En hane på foder

kan antingen genomföra sina parningar hos fodervärden (dvs honkatterna hälsar på hos fodervärden, och då måste man ha ett separat rum de kan hålla till i) eller hos mig. En del hankatter blir fertila tidigt och detta kan ibland leda till problem. En fertil hankatt kan (men långtifrån alltid) skrika och gorma och vara oerhört rastlös. I värsta fall kan han börja strila (kissa) inne och det är stressande för katten och för fodervärden.

Om detta skulle inträffa får vi komma överens om en lösning som fungerar såväl för mig som uppfödare som för katt och fodervärden. Antingen får katten en kort period flytta hem till mig och genomföra sina parningar snabbt (om detta är möjligt) eller så finns lösningen att chipkastrera så att hanen och ni får en paus eller så har fodervärden möjlighet att köpa loss katten enligt en förutbestämd taxa som är avtalat i fodervärdsavtalet. Kattens välbefinnande är det viktigaste för mig så vi får hitta en bra lösning tillsammans om detta skulle uppstå.