Shopping

Äntligen är det dags att hämta hem din kattunge och en mycket spännande tid följer. Det är bra att ha det mesta förberett och klart inför din nya familjemedlems ankomst till sitt nya hem – ditt hem, jag har därför satt ihop en lista på saker som hjälper dig och jag tipsar även om var du kan handla dessa sakerna.

Foder

Du får med dig lite mat hem som din kattunge är van vid att äta. Om du bestämmer dig för att byta foder så rekommenderar vi ett högkvalitativt foder som ev är spannmålsfritt till den vuxna sphynxen. Kattungen har ätit blandat hos oss, färs blandat med Royal Canin Baby & Kitten, sedan har de fått prova blötmat i olika former och som bas äter de Royal Canin Baby Mother. Till våra vuxna katter har vi gått över från Mush och Majstor till Iams Lamm & Ris.  Vi brukar handla i vår lokala djuraffär eller på nätet.

Sphynxar har en högre ämnesomsättning eftersom  deras brist på päls och därmed värme gör att de kräver mer energi i form av bra bränsle än många andra raser och behöver därför oftast att fri tillgång till foder (undantag kastrater eller katter med övervikt) Kattmat från en vanlig livsmedelsaffär som ICA eller Coop kommer inte vara ett fullgott foder för din kattunge.

Försäkring

Din kattunge har en individförsäkring i Agria som du gärna får ta över vid leverans.  Om du föredrar något annat bolag behöver du ta kontakt med dem i god tid innan leveransen så kattungen är försäkrad från redan när ni hämtar. Det kan bli en mycket dyr historia om katten råkar ut för något och behöver veterinärvård så jag kommer enbart sälja kattungar till människor som tecknar en egen försäkring till katten. Vi har testat de flesta och kommer snart gå från Agria till Svedea, Moderna eller Folksam,  så kika gärna på deras kattförsäkringar och se vad de kan erbjuda er.

Kattlåda & Kattsand

Det finns en hel uppsjö av toalådor och kattsandsorter att välja på. Det bästa är att börja med en öppen låda utan tak så att din kattunge lätt kan hitta till sin låda.

Många av våra katter sitter på kanten eller halvsitter på kanten när de uträttar sina behov så många kan bli kinkiga om man använder lådor med tak, men givetvis är detta väldigt individuellt från katt till katt vad de gillar. Räkna alltid med en låda mer än antal katter, så har du en katt behöver du två lådor och har du två katter behöver du 3 lådor osv. Detta är för att många katter gillar att ha en låda att kissa i och en att bajsa i. Lådorna kan stå bredvid varandra om man har platsbrist.

Kattsand finns i alla möjliga varianter och det finns även mer miljövänliga pellets och kattströ av växtfibrer. Vi har testat alla varianter utom kristaller som sägs vara för vasst för dessa raserna känsliga trampdynor. Pellets gjorde att vår ena devon började bajsa precis bredvid lådan och när vi bytte till sand så upphörde problemet direkt och har aldrig återkommit.

Placeringen av lådan kan vara avgörande för valet av sand. Vi körde länge med Ever Clean men upptäckte att det blev en enda sörja väldigt snabbt även om vi rengör flera ggr per dag. Då fick vi tipset att köpa en sort som har extra bra uppsugningsförmåga och är lämpad när lådan står på ex en toalett där man duschar eller badar (som två av våra lådor gör), eftersom fukten i rummet påverkar sanden.

Vi kör med:  Cat´s Best Öko-plus  som är ett miljövänligt alternativ. Vi köper den på Arken Zoo eller nätet.

Mat & Vattenskålar

Vi rekommenderar matskålar av rostfritt stål eller keramik, och vattenskålar antingen i keramik eller en fontän. Såvida man inte har flera katter och behöver ha automatiska matskålar som SureFeed.

Det är vanligt att katter väljer att dricka på ett annat ställe än där maten är så många placerar därför mat och vattenskålar en bit ifrån varandra. Välj stabila skålar som står stadigt. Att ha ett underlägg under maten och kanske även vattnet gör att rengöring och städning går enklare oftast.

Har man en kastrat hemma som inte bör gå upp i vikt och samtidigt en kattunge så kan en sk matautomat vara ett bra alternativ. Det är ett betydligt dyrare alternativ men kan varmt rekommenderas.

Vi har sådana här Surefeed automater som du ser på bilden och den styrs av kattens microchip och öppnas därför enbart när den katten närmar sig som du programmerat in på just den matautomaten. På detta viset förhindrar man att kastraten äter fetare kattungemat.

Kattmöbler & Leksaker

Här finns det hur mycket roligt som helst att inhandla, men ett litet råd är att handla lite i taget för att checka av vad just din kattunge gillar mest. Smaken är som baken även för katter… De flesta gillar kattmynta, tunnlar, möss och saker som prasslar men som sagt, det kan också vara så att din kattunge fnyser åt alla leksaker och tjuvar din toalettrulle istället och ser som sin favoritleksak 😉

Ett klösträd är alltid att rekommendera oavsett storlek. Även om du kanske tycker de är fula och inte vill ha dem i ditt hem så lovar jag att det är snyggare än sönderklösta möbler. Det ger dem ett ställe att hoppa upp på och klättra på och även klösa på. Här är några klösträd som vi gillar.

Kattbäddar finns i alla de sorter och färger och material. En sphynx brukar gilla sk ”kattsovsäckar”, en slags kattbädd som de kryper in i. Vi rekommenderar inte elektriska filter o dyl om du inte har full översikt på din kattunge, de blir lätt överhettade av elektrisk värme som kanske inte reglerar sig efter kroppsvärmen.

Din kattunge kommer älska platser som ligger högt och varmt, gärna även en plats nära ett fönster.

Filtar & Kläder

Att köpa kläder till din sphynx kan vara roligt. En del gillar det här med kläder och andra inte. Vi har aldrig klätt våra katter mer än första veckorna, men de kröp alltid ur sina pyjamasar så jag gav upp.

Tänk på att de växer snabbt så du inte köper en hel garderob till din kattunge innan den anländer 😉

Troligtvis är det temperaturen du har hemma som avgör om din katt kommer trivas i kläder eller inte.

Mjuka filtar som de kan gosa in sig i är bra att ha hemma. Köp gärna bomull eller naturmaterial. Undvik frotté då de lätt fastnar med klorna i det och undvik gärna även fleece eftersom det egentligen är en riktig miljöbov och gjort av plast. Klicka på bilden för att komma till vår favoritsida för filtar i ekologisk bomull.

Omvårdnadsprodukter

En bra klosax, örontops, oparfymerade våtservetter (sphynx) och ett bra ekologiskt milt schampoo/duschtvål är bra att ha hemma. Undvik de starkt parfymerade produkterna som ofta säljs i djuraffärerna.

Har du en sphynx så är kokosolja väldigt bra att rengöra med. Man tar ytterst lite när man badar och har en mjuk bomullsfrotté-duk att tvätta dem med. Har du en riktig lortgris (som vissa kan vara) så är tvättlappar bra att ha till hands. Men det här med badande av sphynx är så oerhört individuellt. Vi badar våra så sällan så jag inte ens kommer ihåg hur lång tid det går mellan gångerna. Dock behöver öronen oftare en omgång mellan varven. Samt klofalsarna.

Transportväskor

Du behöver en säker och trygg transportväska när du ska hämta hem din kattunge. Satsa på en bra redan från början eftersom du kommer ha användning för den varje gång du ska till veterinären och kanske även när du reser med katten.

Även här behöver man tänka på redan från början att kattugen växer snabbt. Har du köpt en hane blir de oftast lite större än honorna osv. Har du en sphynx eller devon behöver du även en gosig filt att lägga i transportväskan som de kan kura in sig i. AC i bilar är inte något roligt för en nakenfis.

Ska du resa utomlands och ta katten med dig så behöver du förutom pass till katten även en väska som är godkänd av flygbolaget du valt att flyga med. De som har bra väskor för flyg hittar du här.

Här finns några andra väskor vi anser är bra.