Om rasen

Allmänt:

Sphynxen har många olika namn. Nakenkatt, nakenråtta, nakenfis osv.

Den är mycket vänlig mot alla människor och går bra ihop med andra djur. Den älskar värme och vill gärna ha varmt runt sig eller närhet till något varmt eller täcken och ”sov-säckar” att krypa in i eller sitta på ens axel eller ligga runt halsen.

Många tror att sphynxen är helt naken, men päls på öron, nos, tassar, svans och testiklar är godkänt enligt rasstandard om man vill ställa ut t ex. En del sphynxar anses nästintill ”gumminakna” och andra har mer fjun och känns ungefär som en persika. En del blir lite mer håriga av hormonella stadier och en del sägs bli lite mer håriga när det är vintersäsong.

Allergivänlig påstår en del… Men detta stämmer inte alltid, utan är väldigt individuellt, både från människa till människa och katt till katt. Jag har exempelvis reagerat på en del kattungar men aldrig på vuxna katter. En del påstår att färgen avgör eller ålder, om katten är fertil eller kastrerad osv.  Vissa tål dom, andra inte, helt enkel.. Det enklaste sättet att ta reda på om just du tål dem i allmänhet är att besöka ett hem regelbundet där det finns enbart sphynx (inga andra raser och inga andra djur).

Omvårdnad:

Det är väldigt individuellt hur ofta man behöver bada sphynxen, allt från någon gång i månaden till någon gång per livstid. Öron och klofalsar behöver rengöras oftare.

Hur huden mår beror oftast på en kombination av olika faktorer såsom genetiska, kosten och miljön den vistas i.

Det är vanligt att sphynxar badas och tvättas för ofta och detta sätter ofta huden i obalans, den producerar då ännu mer sebum (talg/olja) för att reglera obalansen.

Förutom den här fysiska omvårdnaden kräver en sphynx en familj som håller den sällskap och inte lämnar den ensam alltför många timmar. Mycket kärlek och tillåtelse att få vara med är också saker som sphynxarna mår bra av. De flesta vill ha sällskap av en kompis, speciellt om du arbetar och är borta många timmar per dag.

 

Mentalitet:

Den beskrivs gärna som nyfiken, busig och påhittig. Sphynxen är intelligent och du har sällan en tråkig stund med den här rasen. Vill du ha en katt som mest sover och sitter på en piedestal eller på fönsterbrädan så är detta ingen ras för dig.

Mat-tjuv är också ganska vanligt att man får som beskrivning när man frågar folk som äger en sphynx. En del tycker att det är en mix av katt, apa, hund och barn. En del sphynxar gillar att apportera och kan vara ganska lättlärda. En del är pratiga och svara gärna på tilltal.

Älskar värme och kryper gärna ner under täcket för att sova och vill oftast vara där vi människor är. Det är en mycket social ras som gärna har sällskap av en kattkompis eller hund på dagarna om alla i hushållet arbetar.