Köpa Sphynx

Alla våra kattungar säljs med stamtavla och får en filt med sig som luktar ”mamma”, en liten påse av kattungefoder, leksaker och hälsointyg.

Alla våra kattungeköpare kan räkna med support och hjälp från oss om så skulle behövas.

Funderar du på att köpa en sphynx?

Det gör du rätt i!

Att äga en sphynx är otroligt givande, mysigt, roligt och härligt på många sätt.

Kattägare mår bättre än andra människor – de lever längre, är gladare och mer harmoniska – det är vetenskapligt bevisat.

Att leva med en sphynx innebär att man får sig ett gott skratt ibland flera gånger per dag, en varm gosig varelse att mysa med, en nyfiken, spinnande, busig och tillgiven familjemedlem. Och…det är också ett stort ansvar och det finns många saker man bör tänka igenom väldigt noga innan man bestämmer sig.

Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge och då måste man påminna sig själv att en katt kan bli upp till 20 år gammal. De flesta kanske hamnar runt 12-15 år men det finns de som blir äldre också.

Försök att fråga dig själv hur ditt liv kommer se ut om sisådär 5-10 år. Kommer du resa mycket? Ha långa arbetsdagar? Ha ett aktivt liv där du sällan är hemma? Fundera isåfall igenom ditt beslut extra noga om en katt verkligen passar in i dina framtidsplaner. Är du beredd att ta ansvar för en annan levande varelse i upp till 20 år? Om du svarar tveklöst ja på sista frågan så är det idé att läsa vidare på sidan vad vi kan erbjuda.

Har du tiden & ekonomin för en katt?

För att en sphynx ska må bra krävs det tid, kärlek och omtanke. Arbetar du heltid och är själv i hushållet och har aktiviteter flera kvällar i veckan eller om du reser iväg mycket bör du överväga väldigt noga. Man kan skaffa två katter så de har sällskap av varandra men det får inte bli en ersättning för din omtanke och tid ändå.

När du ska resa bort

Har du kattvakt när du är på resande fot? Återigen en sak att fundera på. Ett kattpensionat som är av bra kvalitet kan vara en okej lösning men passar sällan för en sphynx som kräver lite mer värme och social närvaro. En katt ska ha tillsyn minst 2 gånger per dygn enligt djurskyddslagen. Läs mer här

Har du råd med mer än katten?

Även om du nu sparat ihop till att betala för en sphynx så är det bra att räkna med att det behövs lite till utöver själva katten.

Ett bra foder kostar en slant i månaden, likaså försäkring, kattsand, kattlåda, leksaker, klösträd, kattbäddar och ev veterinärbesök mm.

Sömn, hem & klös

Katter klättrar, hoppar, leker och är nyfikna. Mattor ligger sällan kvar på sin plats, ibland välter de ner något av klumpighet och ibland välter de saker medvetet. Vissa sphynxar producerar mer pälsolja än andra och kan därför lämna fläckar lite här och var på dina sängkläder och möbler. En vit soffa och en svart sphynx som producerar mycket pälsolja är en dålig kombination för att nämna ett exempel. En katt kan kräkas om de äter för snabbt, du slipper dock hårbollar med sphynx.

Det är lite som att ha ett litet barn. De har även en annorlunda dygsnrytm, de är trots allt nattdjur även om  de många gånger anpassar sig till ägarens dygnsrytm. De kan ägna sig åt helt ljudlösa aktiviteter på dygnets mörka timmar men de kan också jaga varandra om man har mer än en och honor som är fertila kan jama högt när de löper och hanar kan kalla på honor när de kommer i puberteten. Jag brukar säga att man änjer sig men det är ändå något man bör veta och vara förberedd på. Det positiva uppväger helt klart enligt mig även om man ibland känner att sömnen får sig en törn om det är löp på gång.

Katthår slipper du i stort sett. En sphynx fäller uppenbarligen inget och en devon fäller i princip ingenting heller. Så du slipper katthår överallt!

Klorna behöver hållas iordning. De behöver klippas regelbundet och man behöver ha klösbräda så de kan få utlopp för att klösa och riva och klättra. Det är dock ingen garanti att de klöser just på klösbrädan även om det finns olika knep o tips hur man kan få dem att klösa just där man vill att de ska klösa. Du bör ändå vara beredd på att möbler och tapeter kan få sig en eller flera revor

Rengöring av kattlådan

En katt från oss är rumsren vid leverans. Den har alltså lärt sig redan tidigt att uträtta sina behov i en toalåda. Man bör ha en toalåda per katt + en extra så har man en katt är det bra med två toalådor och har man 2 katter så är det alltså bra att ha 3 lådor. Detta för att undvika att de gör sina behov någon annanstans. Många katter gillar att kissa i en låda och bajsa i en annan. Det luktar inte direkt hallon och det är också något man måste vara medveten om. Lådan måste hållas ren och tömmas varje dag och sanden bytas med jämna mellanrum för att din katt (och du) ska trivas.

Allergier & Ändrade familjeförhållanden

Det sägs att sphynx är bra raser för allergiker. Men detta är extremt individuellt och du bör vara helt säker innan du tingar en katt hos oss. Det finns uppfödare som tar emot besökare där man kan gosa med den rasen man vill checka om man är allergisk mot, men det finns några viktiga saker att tänka på även här. Att vara allergisk mot katt är oftast inte att man reagerar på exakt alla katter. Katter utsöndrar olika saker som kan vara allergena så även en katt utan päls har exempelvis både saliv och pälsolja som man kan reagera på. En del människor reagerar på kattungar men inte på äldre katter och en del reagerar på vissa färger och inte på andra och jag tror helt ärligt att det är väldigt individuellt så har man otur (om man är allergiker) så tål man kanske katterna hos den man besöker men kanske inte kattungen man köper. En annan sak att tänka på när det gäller allergier är att många reagerar de första veckorna när man fått hem en kattunge. Det gör även jag med vissa av våra individer (jag tenderar att enbart reagera på kattunge-hane) och då brukar det ta 2-4 veckor innan min kropp har vant sig och ögonen slutat klia och näsan slutat kännas igentäppt. Jag har haft katt i mer än 25 år och räknar mig absolut inte som en allergiker. Vi kan dessvärre inte ta emot besök för att provnosa då vi har andra raser samt hundar.

Ändrade familjeförhållanden

Även om  allt är bra just nu och man inte vill tänka på vad som kan hända så är det ändå bra att ha en sk back-up plan i bakhuvudet. Ingen vet vad framtiden har att bjuda på varken positivt eller negativt men det är önskvärt från mig att man diskuterar igenom vad som händer med katten om man t ex separerar. Kan någon av er tänka er att ta hand om katten själv? Hur ställer du dig till om du träffar en ny partner som ev inte tål katten? Kommer du att vilja fortsätta ha katten när du fått barn?

Som du ser är det mycket att fundera över och vi kommer att göra vårt yttersta för att hitta så bra hem som möjligt till våra kattungar. Kanske är det dig vi får möjligheten att räkna in som en härlig kattungeköpare till en Freerunner´s bebis.